2012/04/23

CODE:MODE



CODE:MODE is a fashion event that takes place approximately twice a year here in Prague. It’s a pretty young thing, so there have been many changes. Anyway, if you’re reading the English part of the article, you might not really know what it is. It’s an event that allows mostly young, indie and original designers to promote (and sell) their work. This year, it was situated in a really cool run-down apartment house, I really loved the setting. To visit the designers’ stalls, you had to go from floor to floor and from room to room, from the cellar up to the attic. And in the attic, you could pay 60 CZK and have your photo taken with a Polaroid camera. That was pretty cute.
However, I have to say I was quite disenchanted with most of the designers. I didn’t really remember their names, so at least I won’t be making any personal attacks. Three things that probably annoyed me the most: sloppy work, lack of originality and lack of elegance.
Some of the pieces definitely could have been finished with a bit more care and patience.
As for lack of originality, I’ve seen tons of techniques and ideas that might be new here, but on foreign crafting pages, they were in several years ago already. Also, sooo many people had tulle skirts with jersey knit waistbands.
And as for lack of elegance - it kind of seems to me that people think that independent and original has to equal funky, quirky, crazy, extremely colorful, tons of crazy things tossed together. I felt that a lot of the pieces were overdone, and looked a bit costume-ish.
I realize that this is something that depends on your personal preference though, and I was happy to find several people whose work I really liked.

Their webshop is nowhere near as impressive as their room at CODE:MODE was. While browsing through the clothes they had there, I wanted to throw away my whole wardrobe and stock up with both tough and romantic, punk-flavored clothes. It looked like something Bebe Zeva would wear.

They had some pretty cute porcelain jewellery that I thought was well-made and elegant. And they said they’d make clip-ons for me, yay!   

OK, they had a big advantage because their current collection is pastel. But their stuff looked sewn well and frankly, making decent home wear so that you can relax at home without wearing your brother’s old Spiderman pajamas is a great idea. And they get plus points for having a normal-sized model.

Then there were several designers whose names I didn’t notice, who had actually pretty, wearable and interesting clothes, but of course, their pieces were within the more expensive boutiques range (thousands of crowns in general).   


And what I wore?
At first I wanted to wear a completely different outfit, but the weather kept changing its mind and so did I. In the end I opted for this dress I picked up from the post office the very same day (my recent purchase from eBay) and then I somehow ended up going retro. My mum said I looked like a high school girl on the day of her graduation exam 50 years ago, with some crazy geisha-like make-up on. I think I looked like neither of those, lol. Sorry for the picspam, but this was the first time I actually got so many decent pictures! Yay!








Dress: Miso @ Republic (eBay - second hand)
Belt: Tally Weijl (came with the coat)
Collar: inherited
Brooch: the same
Tights: as well
Hat: from my mum
Pumps: a small shop with Italian shoes
Bag: second hand
Earrings: ?
Coat: Tally Weijl
Brooch: handmade by me
Belt: H&M

Random tip: If you have trouble with a belt that's too long, use double-sided glue tape to force it to stay in place.




And what others wore?
Why are people coming to a fashion event so damn boring? I spotted a lolita and several girls wore stuff they obviously scooped up during the previous CODE:MODEs, some of the active participants wore interesting co-ords, but most visitors wore jeans and some boring jacket. Seriously, people, if you don’t dress up even for this, you’re a totally lost cause.

 Yours truly
Vita


O víkendu se, jak nejspíš víte, konal další CODE:MODE. Kdo neví, oč se jedná, nechť googlí, neb českých odkazů je zvlášť letos dostatek. Vyrazila jsem tedy v pátek omrknout situaci do Karlína.

Činžák, v němž se akce konala, je dokonalý. Tento způsob uspořádání se mi neskutečně líbil - procházeli jste domem od sklepa po půdu, v každém pokoji jeden až dva vystavující. Mělo to neuvěřitelnou atmosféru a být tam méně lidí, možná by to bylo i malinko strašidelné.
Ovšem co se týče prezentovaných návrhářů, byla jsem poněkud rozčarovaná. 3 věci, které mi vadily nejvíc (byť se naštěstí netýkaly všech): odfláknutá práce, absence originality a absence elegance. Moc jsem neregistrovala jména u těch, kdo se mi nelíbili, tak to alespoň nebude vypadat jako osobní útoky.
Mnoho věcí rozhodně mohlo být ušito precizněji, bez lezoucích nití, křivých švů a párajících se látek.
Pak jsem několikrát viděla věci, co sice v českých luzích  hájích mohou být nové, ale na zahraničních stránkách se vyskytují již několik sezón. A každý druhý vystavovatel prodával tylové sukně s pasem z úpletu. Uh.
A co se týče elegance - neříkám, že každý musí chtít vypadat jako, hm, kopie Kate Middleton. Ale ony tam elegantní věci (jakožto protipól šílených, barvených, přeplácaných, ujetých, což evidentně většina lidí vnímá jako jediné možné ztvárnění originality) skoro nebyly.
Poučena z předchozích let (ohledně nemožnosti platit kartou) jsem vyrazila vybavená poměrně značným obnosem v hotovosti, ale nenašla jsem nic, co bych skutečně chtěla a hodilo se mi do šatníku, a přísahám, že jsem si skutečně něco koupit chtěla.

Ale abych jen neprskala - zde je několik jmen, která mne zaujala v dobrém slova smyslu.

Jejich internetový obchod není bohužel ani zdaleka tak perfektní, jako byl jejich pokoj v Karlíně. Jak jsem procházela stojany s vintage/punkovým/rockovým/romanticky drsným a ošoupaným oblečením, měla jsem chuť vyházet kompletně celý svůj šatník a vybavit si ho jejich věcmi. Spoustu těch kousků bych si dokázala představit v šatníku Bebe Zevy.

Zde jsem objevila hezounké porcelánové šperky, které vypadaly jak dobře zpracované, tak elegantní. A slibovali, že umí skoro všechny modely náušnic vyrobit i jako klipsy, jupí.

OK, měli pastelovou kolekci, což jim dává asi milion plusových bodů. Ale hlavně jejich oblečení vypadalo ušité kvalitně a je skvělé, že někdo dělá přiměřenou kombinaci pohodlného a hezkého domácího oblečení. A na webu mají modelku, která není ani vychrtlá, ani obézní.

Pak tam bylo ještě několik návrhářů, jejichž jména si nepamatuji, ale kteří měli věci jak dobře zpracované, tak originální a zajímavé, ale již se pohybovali v řádech několika tisíc korun za kus. Což neříkám, že byly nehorázné sumy, ale pochopitelně to pro většinu z nás není něco, co bychom si kupovali každý druhý den.

V čem jsem vyrazila odstrašovat ostatní návštěvníky?
Původně jsem si chtěla vzít něco úplně jiného, ale počasí mělo aprílovou náladu, tak jsme nakonec zvolila univerzálnější model. Ty šaty mi přišly v pátek ráno poštou (nejnovější úlovek na eBay), a nějak z toho vylezlo tohle retro cosi. Mamka to okomentovala jako maturantku ze šedesátých let s make-upem gejši. Já v tom nevidím ani maturantku, ani gejšu XD. Omlouvám se, za tu hromadu fotek, ale poprvé se mi podařilo vyrazit z foťáku tolik ucházejících záběrů.







šaty: Miso @ Republic (eBay - second hand)
pásek: Tally Weijl (byl u kabátu)
límeček: zděděný
brož: taky
punčochy: dědím spoustu věcí
klobouk: od mamky
lodičky: malý obchod s italskou obuví
kabelka: second hand
náušnice: ?
kabát: Tally Weijl
brož: ukutěná mnou
pásek: H&M

Tip: Pokud máte přilíš dlouhý pásek, který nechce držet na místě, pomozte mu oboustrannou lepící páskou.




A v čem strašili ostatní návštěvníci mě?
Lidi byli neuvěřitelně nudní. Zahlédla jsem jednu lolitku, několik holek, které vyrazily nejspíš v úlovcích z minulých ročníků CODE:MODE, spousta vystavujících si dělal chodící reklamu. Ale naprostá většina návštěvníků splývala v džínovou mlhu. Fakt, lidi, když ty džíny neodložíte ani na událost spojenou s módou, je to škoda. 

A co vy? Byli jste se podívat na letošním CODE:MODE?

S láskou
Víta


6 comments:

  1. To je tak úchvatný outfit, naprosto mi vyrazil dech. Prostě perfektní! *_*

    ReplyDelete
  2. Jako gejša mi vážně nepřipadáš, jako prvorepubliková dáma ano :) Obdivuji tvoje krásné dlouhé nohy! Když v tomhle vyjdeš na ulici, určitě musí všichni bourat do sloupů, jak se otáčejí :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aw, moc děkuji <3 No, vlastně na mě lidi ani tak moc nekoukali XD.

      Delete
  3. Hi! I didn't knew about this festival and it seems so interesting! I have the same problem you have, everytime I go to a crafts exposition, most of the things aren't that new and ideas are becoming more and more the same. But hey, we have to stay happy for the inovative things!

    Loved your clothes by the way ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha, I guess you're right, having a more positive attitude wouldn't kill me, I should be happy we even have this kind of event.
      And I'm happy you liked my outfit <3

      Delete