2012/03/23

Off To College



 


So I regressed from pastels back to autumn (or progressed? Guess it depends…). Sometimes I pull one piece of clothing from my wardrobe and I think “I’m gonna wear this tomorrow, now I gotta find something to go with it.” This time, it was the skirt, a wonderful steal at a second hand shop - it’s originally from Camaieu and I got it for 30 CZK, how awesome is that? It fits me so-so (I’m lazy to try clothes on in winter, so I buy whatever seems to be able to fit me). It could be smaller at the waist and bigger around the hips, my eternal problem with pants and tight skirts. Well, anyway, I liked playing with the various shades of brown, and I really like the result. I even did my eyes in cream/gold/orange/brick, but it never comes out good on close-up pictures. Before I put it on, I didn’t feel it could be reminiscent of a high school uniform, but the moment I tucked the blouse in a tied the blouse - it was. I think it’s not just the pleats, but also the blouse tucked in and the bow. I’m not saying this is looking very sailor, but the elements are there, kind of. And the shoes that used to be my grandma’s are totally what a student could wear (I wore brown boots outside though). Now, this doesn’t make me actually unhappy. It doesn’t look like those role-playing schoolgirl costumes, I think it has a healthy portion of schoolgirlness, and technically, I’m still a student.

Zase jsem se vrátila (nebo naopak předběhla?) od pastelů k podzimu. Občas ze skříně vyndám jeden kousek oblečení a řeknu si „tohle si zítra vezmu na sebe - co k tomu?“ Tentokrát tím kouskem byla sukně. Jedná se o velmi povedený úlovek z jednoho sekáče, původně je z Camaieu a já ji koupila za 30 Kč, není to skoro zadarmo? Celkem sedí (jsme v zimě líná zkoušet oblečení, takže ho odhadometricky přeletím s tím, že to určitě sedět bude). Mohla by být menší v pase a širší přes boky, což je můj věčný problém s kalhotami a upnutějšími sukněmi. Ale nosit se dá, což je hlavní. Bavilo mě skládat k sobě různé odstíny hnědé, a líbí se mi výsledek. I make-up mám v odstínech zlaté/hnědé/krémové/cihlové, ale nikdy to nevyjde na fotkách, navíc mám pocit, že vypadám v reálu líp než na záběrech obličeje zblízka, tak se o ně málokdy vůbec pokouším… Než jsem se oblékla, nepřišlo mi, že by to dohromady mohlo připomínat školní uniformu, ale ve chvíli, kdy jsem zastrkala do sukně tu halenku, jsem ji viděla. Myslím, že to není jen skládáním na sukni, ale i halenkou zastrčenou dovnitř a mašlí. Ne, že by to bylo nějak zvlášť podobné sailor-fuku, ale určitá paralela tam je… A boty, které patřily babičce, by k uniformě šly perfektně (ven jsme si ale vzala hnědé kozačky). Nejsem z toho nijak zklamaná - nevypadá to jako ta uniforma, které prodávají sex shopy - myslím, že je tam té „školáckosti“ tak akorát - a navíc, pořád vlastně jsem studentka.



Actually, I’ve always wished there was some kind of unwritten dresscode for school. I wouldn’t want to wear real uniforms, the kind where you have a zillion of rules and limited possibilities to personalize it. (For foreigners: We don’t have uniforms in HS, except for like one private school.) But I think it would be really lovely if everyone wore more or less casual outfits with school uniform elements. So that together, the atmosphere would be consistent and reminiscent of a school with long tradition. Kind of like the Jil Sander pre-fall collection. Well, I went to an old-fashioned (and really amazing) high school, but the kind you start at 13, so I suppose that might have been a bit too early for such fashion. But now at university, I wish over 600 years of history would make people give up jeans, T-shirts and sweatshirts. If all of us wore a more sophisticated student-style, it would be paradise. (BTW, I know that this outfit isn’t really what I envision, but I just got this idea XD.)   

Vlastně jsem si vždycky přála, aby ve školách byl určitý nepsaný dresscode. Ne, že bych chtěla nosit skutečné uniformy - ty seznamy předpisů a minimální možnost je změnit k obrazu svému by mě deptaly. Ale myslím, že by bylo hezké, kdyby lidé do školy ležérnější modely s určitými prvky uniformy. Tak, aby výsledná atmosféra vyjadřovala určitou sounáležitost jak s historií školy, tak se statutem studenta. Něco jako pre-fall kolekce Jil Sander. Možná na střední škole by na takový styl bylo moc brzo, ale teď na univerzitě bych si přála, aby se 600 let historie kro jiného projevilo i tím, že by lidé odložili džíny, trička a mikiny. Kdybychom všichni nosili trochu sofistikovaný studentský styl, cítila bych se jako v ráji. (vím, že můj outfit tomu, co jsme si vysnila, moc neodpovídá, jenom mě to teď tak napadlo XD.)



Well, though I liked the outfit, my brother accused me of wearing „what even a grandma 150 years ago wouldn’t wear!“

No, i když mně se tahle kombinace líbila, bratr mě osočil, že „mám na sobě hadry, co by na sebe nenavlíkla ani stará babička před 150 lety“.


Blouse/halenka: F&F
Cardigan: Marks&Spencer (second hand)
Skirt/sukně: Camaieu (second hand)
Necklace/náhrdelník: I Am
Bracelets/náramky: inherited from my granny/zděděné po babičce
Ring/prstýnek: gift/dárek
Earrings/náušnice: I Am
Headband/čelenka: C&A
Bag/kabelka: Parfois
Coat/kabát: F&F
Gloves/rukavice: a stall at Vltavská/stánek na Vltavské


Detail:




Yours truly
Vita

4 comments:

  1. No tvůj brácha měl pravdu, před 150 lety by si to fakt nikdo neoblékl ("Je vám vidět kotník, mladá dámo, i vy nestoudnice!")
    ale outfit náhodou bezva, náušnice nádherný :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Díky :) Tý jo, to jsem ho měla setřít, škoda, že mě to nenapadlo :)

      Delete
  2. Tvůj brácha je veselá kopa :D Taky se mi moc líbí uniformy ve stylu anglických škol, ale nevím, jestli bych je chtěla ve škole opravdu nosit, ale určitě by se mohla ta kultura oblékání trochu vylepšit. Moc ti to sluší :)

    ReplyDelete