"Asian" Risotto
(Healthy, low-cal)
Let
shiitake soak in water for 1 hour. After ca. 30 minutes from putting them in
water, cook whole grain rice (prepare it so that there’s no water at the end of
cooking - generally the volume of water should account for 7/6 or a bit more of the dry rice volume, I usually use the highest T for 1 minute, medium for 5 - 10 min, very low for 20 min and no heat at all for 10 - 20 min with the lid still on). When the shiitake have been soaking for 1 hour, put them in boiling
water and boil them for 5 minutes. Add shrimps, vegetables (I got a mixture for
Chinese dishes) and oyster sauce (one teaspoon or so) and cook for additional 5
minutes. Get rid of most of the water and pour the remaining bit of it over the
rice. Add the boiled veggies and shrimps and also shiitake - it’s probably
better to cut them into pieces. Stir until all the water evaporates.
The salad is thinly peeled radish with some spicy
pepper.
Chicken in Honey and Sweet Couscous
(Not so healthy, medium-cal)
Put some chicken meat on a bit
of oil and fry on both sides for a short time. Then lower the temperature a
bit, add a tiny bit of water and pour some teriyaki sauce on the meat.
Meanwhile mix couscous with a bit of oil in a pot and boil water. Pour the
water over the cous cous so that there’s ca. 2 cm of water above the level
of cous cous and cover with a lid. Put some honey and pepper on the
teriyaki-soaked chicken. After some time, turn the chicken over and do the same
with the other side. Repeat twice. If you plan your meals one day ahead, you
can also put the chicken meat inside this mixture overnight, and it’s good with
garlic too, but I wouldn’t use garlic if you make sweet cous cous as a side
dish. Anyway, while the meat is cooking/frying, cut dried dates, apricots and
cranberries into tiny pieces and mix them in the cous cous. If there’s still
water, heat it for a bit until it evaporates. Pour in some sweet white wine (I
think it’s really good with sweet aperitifs like Cinzano bianco too, but my mum
almost got a heart attack when she saw me cooking with it XD). For serving, use
a Christmas cookie cutter to arrange the cous cous into an interesting shape
(It’s sticky, so it’s easy). Put the cutter on the plate, fil it with cous cous
mixed with fruits (don’t forget to press) and then while pressing the cous cous
with a spoon, lift the cutter. If your hands don’t shake, you can make several
“levels” of these shapes, simply put the cutter on the first level and repeat.
Cut the meat into pieces or leave it as it is, it doesn’t really matter. I used
scallion and a cranberry as deco, but I think that fresh fruit would be good too. This recipe
was inspired by a recipe from “Chuť a styl”, I just prepared the meat
differently and changed slightly the way of preparing the cous cous.
Bon appétit <3
Vita
____________________________________________
"Asijské" risoto
(Zdravé, nízkokalorické)
Na hodinu namočte shiitake do vody. Po cca 30 minutách, co se
vesele máčí, dejte vařit celozrnnou rýži (uvařte ji tak, aby tam na konci
nebyla žádná voda - tzn. voda by měla mít objem o hodnotě cca 7/6 hmotnosti
suché rýže, nebo trošičku víc, já většinou vařím při nejvyšší teplotě minutu, při střední 5 - 10 min, při nejnižší 20 min a nakonec na vypnuté plotýnce cca 10 - 20 min s pokličkou stále na hrnci). Když už jsou shiitake po své hodinové koupeli,
vložte je do vroucí vody a vařte 5 minut. Poté přidejte krevety, zeleninu
(prodává se předpřipravená čínská směs, mají ji například v Tescu) a
trochu ústřicové omáčky (mají ji například v Globusu), vařte dalších 5
minut. Poté slijte většinu vody, vylovte shiitake a nakrájejte je a zbytek
vývaru i s nakrájenými houbami nalijte do hrnce s rýží. Míchejte, než
se vyvaří voda.
Salát je z jemně „naloupané“ ředkve a pikantních paprik.
Kuřecí maso v medu se sladkým kuskusem
(Ne tak zdravé, středně kalorické)
Na trochu oleje na pánvi dejte kuřecí plátky a lehce je
osmahněte z obou stran. Pak snižte teplotu a nalijte na pánev malinko vody
a maso polijte teriyaki omáčkou. Kuskus smíchejte v hrnci s troškou
oleje a zalijte jej vroucí vodou, tak aby okraj vody byl asi 2 cm nad okrajem kuskusu a
přikryjte hrnec pokličkou. Na kuře s teriyaki omáčkou nalijte trochu medu
a nasypte pepř, po nějaké chvíli plátek otočte a totéž proveďte s druhou
stranou. Všechno opakuje alespoň dvakrát. Pokud si na rozdíl ode mne plánujete
jídla více dopředu, můžete kuře do medu s teriyaki omáčkou a pepřem
naložit i přes noc. Je to dobré i s česnekem, ale ten se nehodí moc
k tomu sladkému kuskusu. Er, zpátky k tomuto receptu. Zatímco se dělá
maso, nakrájejte na malinké kousky sušené datle, meruňky a brusinky a nasypte je
do kuskusu. Pokud tam zbyla nějaká voda, zapněte pod kuskusem sporák, aby se
vypařila. Nalijte do kastrolu trochu sladkého bílého vína (podle mně je to
ještě lepší se sladkým aperitivem jako Cinzano bianco, ale máma skoro dostala
infarkt, když viděla, jak velkopansky vařím XD). Na naaranžování jídla na
talíři použijte vánoční vykrajovátko - položte ho na talíř, vyplňte kuskusem
(hodně tlačte), poté přitlačujte kuskus lžící a vykrajovátko zvedněte. Můžete
přidat i další patra, kus kus je lepkavý a dobře drží. Já jsem takhle
navrstvila 3 patra zcela bez problému. Na dozdobení jsem použila kousek naťové
cibulky a brusinku, ale bylo by to hezké a dobré i s čerstvým ovocem.
Tenhle recept je inspirovaný jedním receptem z „Chuť a styl“, ale
připravila jsem jinak maso a pozměnila přípravu kuskusu.
Dobrou chuť <3
Víta
This looks so delicious. I want to try it one day. I'm so hungry now.
ReplyDeleteGreat photos.
J'adore cette cuisine.
Thank you! It's really easy and quick to make. :)
Deletecool post :)
ReplyDeletehttp://www.facebook.com/AmandaChicFashionRoomLounge?ref=hl
http://fashionroomlounge.blogspot.com.es/
A chic kiss ;)
Omg sweetie all the food and these recipes looks really delicious.
ReplyDeletetw sweetie now I´m following you I hope your follow me back.
xoxo
www.sakuranko.com
Thank you! Yes, I like your blog too :)
Deletemm this is a great healthy recipe to try out! thanks for sharing :) I'm liking all the colours, it means it's ultra healthy :)
ReplyDeleteMetallic Paws
Thank you! <3
DeleteThat chicken looks so tasty!
ReplyDeletecallmemaddie.blogspot.com
Thanks :)
DeleteThis looks amazing---I wish I had enough time to make something like this for dinner!
ReplyDeleteBrittney
anotherbeautifulthing.blogspot.com
Thank you :) But it's rather quick, especially the chicken. :)
DeleteEverything looks so good! Now I'm craving couscous! :D
ReplyDelete