2013/02/22

Lunch Time





1)
I gotta admit that my default fish cooking settings include steam-cooking, lemon juice and herbs and spices from pre-made mixtures. Not very creative, I guess - I'll try to work on finding some original technique. I found a recipe for carrot puree with ginger. It's the MOST DISGUSTING THING EVER. In my opinion, carrots and ginger don't go together at all. Urgh.
Musím přiznat, že moje základní nastavení pro přípravu ryb sestává z vaření v páře, citronové šťávy a bylinek a dalšího koření z předpřipravených směsí, což není moc kreativní. Měla bych vymyslet něco originálnějšího. Našla jsem recept na mrkvové pyré se zázvorem a je to ta NEJODPORNĚJŠÍ VĚC, CO JSEM KDY JEDLA. Podle mě tedy mrkev se zázvorem nejdou k sobě. Fuj.


2)
The purée became slightly more edible after I mixed it with grated apples. In any case, apples + carrots are a great mix, and even the ginger became less weird. The deco are cranberries and a nut. The soup is made from stock cube (yes, lame), glass noodles, wakame, maize, fish meat and fresh chilli peppers. I quite liked the taste, but I guess you've already realized my taste in soups is strange.

To pyré se stalo poživatelnějším po smíchání se strouhaným jablkem. Celkově je mrkev s jablkem dobrá kombinace a i ten zázvor přestal tolik rušit. Zdobení jsou brusinky a ořech. V polévce se nachází masox (jo, jsem trapná), rybí maso, wakame, kukuřice, skleněné nudle a čerstvé čili papričky. Mně to chutnalo, ale z mých polévek už vám asi došlo, že si potrpím na podivnosti. 



3)
I always have trouble deciding what to cook my "soy meat" in so that it has some taste (and I'm tired of curry). I found out that adding a spoon of fish sauce solves the problem - simply cook the soy pieces in a small amount of water, add a spoon of fish sauce and some chilli peppers and wait till all the liquid evaporates, and serve. Just don't use too much sauce or it will be too salty.
Vždycky mám problém vymyslet, v čem vařit sójové maso, aby to mělo nějakou chuť. Přišla jsem na to, že chutná dobře s rybí omáčkou - uvařte sójové kousky v malém množství vody a lžící rybí omáčky a nakrájenou čili papričkou, počkejte, až se veškerá tekutina odpaří a podávejte. Jen to s tou omáčkou vážně nepřehánějte, nebo to bude moc slané.


4)
Celery tastes pretty good in a miso soup. Or maybe it's just me. Kimchi is the least photogenic food ever. :/
Řapíkatý celer chutná v miso polévce dobře, nebo jsem prostě divná. Kimchi bohužel není moc fotogenické. :/


5)
Finally, after trying a zillion of bad recipes, this one was really good (it's Thai) - fried chicken meat, cashew nuts, scallion, chilli, garlic, fish and oyster sauce. Yummy. The recipe is not mine (therefore I just listed the ingredients, don't wanna break the copyright), but I came up with the pepper decoration idea, haha. 

Konečně jsem po spoustě strašných odporností narazila na skutečně skvělý thajský recept. Je z Chuť a styl, takže ho s dovolením nevypíšu, protože nechci porušovat autorský zákon, ale jsou v tom kousky kuřecího masa, kešu, čili, naťová cibulka, rybí a ústřicová omáčka a česnek. Alespoň jsem vymyslela tu ozdobu z papriky. :)




Yours truly
Vita

6 comments:

  1. Everything looks really good and most importantly- healthy! yeah, I imagine carrots and ginger might not be the greatest combo! :D

    callmemaddie.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha, yeah, I should have presumed it was gonna be inedible. XD

      Delete
  2. Delicious, jut like you, my dear Vita.
    have a fabulous weekend.
    XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

    ReplyDelete
  3. I've never tried celery in miso soup but that could be interesting! ^_^ awesome food photos~

    Joyce @carouselstreet.com

    ReplyDelete