2012/06/01

RSSA


   

It’s Brag Time!

I’m sorry guys, but I’m just so happy I gotta brag about it. ^^;

The big thing is, I was selected to be part of Summer Research School in Angers. I knew the results were supposed to be out at around 15th May, so I kept refreshing my e-mail window, and nothing appeared. Then I fell asleep for an hour or so while studying (it wasn’t boring, I was just tired!) and when I woke up, a big “CONGRATULATIONS!” was starring at me in my e-mail folder. And this time it wasn’t spam telling me I won in the lottery.
Of course, no one says there was any selection process at all, maybe they accepted everyone who applied - I don’t know how many people tried… lol
Anyway, it coincides with my uni excursion to Croatia. So I e-mailed the professor organizing the excursion if I could arrive later and he agreed (soooo nice!). So I’ll be going from Angers to Paris (TGV), from Paris to Prague (plane, obviously XD), then most probably from Prague to Split, from Split to Supetar (ship) and from Supetar to Sumartin (bus). How crazy am I?

But the research school sounds really cool - I already received the program.
There are several topics covered both in the form of lectures and workshops. We’re also gonna visit research institutes and other organizations. There will be professors from the US, Germany, France, Hungary and the UK. I was going to list them, but since only surnames, first given name letters and countries are listed, it’s not that easy to be sure I found the correct person and it would be embarrassing to confuse the researchers. I do think I found the correct researcher from Harvard though, and I was pleasantly surprised to see a woman!

The social program is pretty awesome too - there’s gonna be something like a welcome party, Festival d’Anjou, kayaking (I’m kinda scared of this one though), visit of Paris including a cruise on the Seine (and there’s Japan Expo - I wish I could go take a look at least for half a day), visit of Atlantic Seacoast cities, rowing (I kinda wonder if I’ll survive all the sports), visit of Nantes and National Bastille Day celebrations.

We’re gonna get a certificate of attendance (which is gonna look cool in the CV, let’s be honest, it’s always good to pretty up your profile) and 6 ECTS (my uni promised to count them in, which is gonna make my life less painful during my last undergrad year).

My main concerns are getting my French back in shape (even though the school is in English), figuring out what to pack (everyone dressed really casual in the video from last year, I suppose I’ll have to tone it down a tiny bit…), and finishing all the exams I can in time. I hope it’s gonna be as awesome as it sounds. And don’t worry, I’m totally going to blog every day I spend there, mu he he!  

Here's a vid from last year:

(everything stolen from http://www.med.univ-angers.fr/en/international/rssa_eng.html)
Yours truly
Vita


Musím se pochlubit, i když to vůbec není hezké. XD


Byla jsem vybraná, abych se účastnila letní výzkumné školy v Angers. Věděla jsem, že výsledky mají být kolem 15. května, tak jsme permanentně klikala na „aktualizovat“ a zírala do e-mailové schránky, ale nic se neobjevovalo. Pak jsem na chvíli usnula (ne že by to učení bylo tak nudné, ale byla jsem fakt strašně unavená) a když jsem se vzbudila, velké „CONGRATULATIONS“ na mě zíralo z obrazovky, a výjimečně se nejednalo o spam oznamující mi, že jsme vyhrála v loterii.
Pochopitelně je ale možné, že vlastně žádný konkurz nebyl a vzali každého kdo se přihlásil - nevím, kolik lidí to zkoušelo.
Bohužel se to kryje s mou školní exkurzí do Chorvatska, takže jsem napsala docentovi, který to organizuje, zda bych mohla dorazit později a kupodivu mi to dovolil (člověk obvykle nečeká, že jsou jeho přednášející milí a hodní). Takže mě čekají šílené přesuny Angers -> Paříž (TGV), Paříž -> Praha, nejspíš pak Praha -> Split, Split -> Supetar (lodí) a Supetar -> Sumartin (bus). Jsem asi úplně šílená…

Každopádně ta výzkumná škola zní vážně zajímavě - už jsem dostala program. Bude probíráno několik témat formou přednášek i workshopů. Jsou také plánované návštěvy výzkumných institutů a dalších organizací. Přednášet budou vědci z Francie, Německa, Ameriky, Maďarska, Británie. Původně jsme sem chtěka napsat i něco o nich, ale z informací uvedených v programu (příjmení, první písmeno křestního jména a země) se nedají všichni se stoprocentní přesností identifikovat a bylo by dost trapné, kdybych je popletla. Ale myslím, že přednášející z Harvardu jsem vystopovala správně a potěšilo mě, že je to žena!

Společenský program je taky skvělý - welcome party s grilováním, festival d’Anjou, kajaky (T____T), návštěva Paříže včetně plavby na Seině (a o víkendu je tam Japan Expo - doufám, že se mi tam podaří mrknout alespoň na půl dne), návštěva příbřežních měst u Atlantiku, veslování (asi chtějí dokázat, že budoucí vědci jsou sportovně založení, ale to já vážně nejsem >.>), návštěva Nantes a oslava dobytí Bastily.

Dostaneme certifikát potvrzující naši účast (který, buďme upřímní, nemusí být špatný doplněk životopisu) a 6 ECTS (bylo mi slíbeno, že se mi započítají, což je super, protože to znamená, že budu trpět příští rok o něco míň).

Moje hlavní starosti tedy budou provést něco se svou francouzštinou (i když celý program je anglicky), přemýšlení, co si zabalím (ve videích jsou všichni oblečení dost neformálně, takže asi budu muset trochu zvolnit), a hlavně dodělat všechny odporné zkoušky, co stihnu, předtím. Stejně mi 2 vyjdou na prázdniny T___T. Doufám, že ta škola bude tak skvělá, jak zní… Rozhodně se nebojte, budu vás spamovat blokováním i odtamtud! XD

Zde je video z loňska:


 (vše ukradeno z http://www.med.univ-angers.fr/en/international/rssa_eng.html)
S láskou
Víta 

7 comments:

  1. I am so so so happy for you congratulations it seems you are going to have a really awesome summer!! And please take lots of photos with your fantastic clothes in Paris, it will be amazing, like postcards :D
    I hope you'll have a great time, when will it start?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you! I'm leaving on July 1st and coming back on July 14th. I'm definitely going to take as many pictures as I can (too bad we won't be allowed to take pics of the stuff that's going on in the institutes, since it has to be kept a secret). :)

      Delete
  2. It's so wonderful Vita! Congrats! take as much as you can out of it:) It's pretty crazy but I'd do the same if I were you! great news:))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you! I hope the stress won't kill me XD.

      Delete
  3. Normálně ti občas závidim tvůj mozek a ty možnosti který se ti díky němu naskytnou :D Doufám že mi aspoň pošleš pohled *smutný očka* :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Blbost, tohle bylo nejvís easy výběrový řízení ever. XD Stačilo napsat životopis a motivační dopis. Rozhodně to nebyl žádný nadlidský výkon. XD A jasně že pohled dostaneš, jenom nevím, jestli seženu Eifelovku s jelenem XD.

      Delete