An outfit I
chose for a walk in the park. I thought it was very park-esque. Well, I don’t
think all the people walking their dogs, doing sports or at least roaming
around in sports clothes thought the same. I thought that wearing the cardigan
like this would have slimming effect, but it turned out to do the exact
opposite.
Dress: Gate
Cardigan: second hand Můj sekáč (Marks&Spencer)
Beads: inherited
Crochetted flowers: handmade by my granny
Belt: second hand
Pumps: off-brand
Bracelets: inherited
Carrot Cake
Tons of
people I know love carrot cake. And, I don’t want to brag, but my carrot cake
is really popular. So I thought I’d share the recipe. It could definitely be
cuter, but I was kinda in a rush to have it done on time, but I swear it tastes
good. And you can spend a bit more time on it and make it really pretty.
Ingredients:
Dough:
450 g medium coarsely ground flour
250 g crystal sugar
½ tea spoon
baking powder
1 spoon cinnamon
½ tea spoon
dried ginger
a tiny bit
of black pepper
4 eggs
350 ml
vegetable oil
250 ml apple
juice
8 smallish
carrots (finely grated)
200 g ground walnuts
Deco:
2 spoons sour
jam
1 spoon
lemon juice
some more
cinnamon and ginger
ground walnuts
marzipan
1 carrot
1) Take two
bowls and in one of them, mix all the ingredients from the first paragraph. In
the other, beat the eggs with a fork, add oil and mix, add the juice, grated carrots
and ground walnuts. Then pour the mixture inside the other bowl and mix well
with a spoon or fork or whatever works for you.
2) Take a mould,
spread a thin layer of butter on the inner surface, sprinkle with flour and
pout the dough inside. Bake at around 200°C (electric oven) until it becomes gold and
there’s no dough sticking to a wooden stick, if you prick the cake.
3) Meanwhile, mix
the jam with the lemon juice and spices and make a marzipan circle. Simply warm
the marzipan between your hands, put it on a piece of baking paper, wet your
rolling pin and roll out the marzipan into a thin layer. Then use a plate to
cut a circle.
4) When it’s
done, let it cool, take it out of the mould, spread a layer of the jam mixture
on the sides and the top, then put the marzipan circle in the middle and
sprinkle the walnuts to all the remaining parts. Then grate the carrot and
arrange it into a circle to conceal the transition from marzipan to walnuts.
The recipe
is really hard to mess up, and you can make whatever alternations you’d like to
it.
Yours truly
Vita
Model, který jsem si zvolila pro procházku v parku.
Přišel mi takový parkoidní. Což asi nepřišlo všem těm ostatním lidem, co tam
venčili psi, jezdili na bruslích a nebo se tak všeobecně potulovali kolem ve
sportovním oblečení. Myslela jsem, že když si ten kardigan obleču takto, bude
to mít zeštíhlující efekt, ale dopadlo to spíš opačně.
Šaty: Gate
Kardigan: second hand Můj sekáč (Marks&Spencer)
Náhrdelník: zděděný
Háčkované květiny: vyrobené babičkou
Pásek: second hand
Boty: neznačkové
Náramky: zděděné
Mrkvový dort
Spousta lidí, které znám, miluje mrkvový dort. A (nechci se
tedy chlubit) můj mrkvový dort je docela populární. Tudíž jsme si říkala, že
bych se mohla podělit o svůj recept. Určitě by se dal udělat vzhlednější,
neměla jsme moc času na hraní si s ním, ale chutná dobře. A vy si s ním nakonec
můžete dát víc práce a zkrášlit ho.
Suroviny:
Těsto:
450 g
polohrubé mouky
250 g
cukru krupice
½ lžičky prášku do pečiva
1 lžíce skořice
½ lžičky mletého sušeného zázvoru
trocha černého pepře
4 vejce
350 ml oleje
250 ml jablečného džusu
8 menších mrkví (strouhaných najemno)
200 g
mletých vlašských ořechů
Dekorace:
2 lžíce kyselejší marmelády
1 lžíce citrónové šťávy
trocha skořice a zázvoru
mleté vlašské ořechy
marcipán
1 mrkev
1) Do jedné mísy nasypte všechny ingredience z prvního
odstavce. Do druhé rozklepněte vejce a rozmíchejte je vidličkou, přilijte olej
a dobře promíchejte s vejci, následně přidejte džus, mrkve a ořechy. Potom
přelijte tekutou směs k té sypké a pořádně promíchejte.
2) Vezměte formu, vymažte ji máslem, vysypte moukou a
nalijte těsto dovnitř. Pečte na teplotu kolem 200°C (elektrická trouba),
dokud dort nezezlátne a na špejli po zapíchnutí neulpívá těsto.
3) Mezitím smíchejte marmeládu s kořením a citrónovou
šťávou. Marcipán zahřejte v dlaních a na pečícím papíru ho rozválejte na
tenkou placku - jde to líp, když váleček lehce namočíte. Pak podle talíře
vyřízněte kolo.
4) Po upečení dort nechte vychladnout, vyndejte ho z formy,
potřete strany i vršek rovnoměrně marmeládou, doprostřed položte kolo marcipánu
a na zbytek naneste mleté ořechy. Nastrouhejte mrkev a nasypte ji do kolečka
zakrývajícího přechod mezi marcipánem a ořechy.
Tento recept je poměrně chybovzdorný a je možné ho všemožně měnit a
upravovat, aniž by to negativně ovlivnilo chuť.
S láskou
Víta
Hi!
ReplyDeleteoh my god, the cake looks awesome and so cute, which is very sad because I am starving and working on the computer at the same time o.O
I hope you had a lovely time at the park!
Oh, I'm so sorry to hear that! I hope you'll be able to get a midnight snack or at least a delicious breafast in the morning.
DeleteJá si naopak myslím, že to zeštíhlující efekt má.
ReplyDeleteÓ, šatičky v akci :)) Moc ti sluší. Přemýšlela jsem nad tím, jak jsi psala, že se ti nezdá něco ohledně zeštíhlovacího efektu pásku... Já to vidím na špatnou souhru střihu šatů a obepnutí páskem. Šaty mají empírový střih a potom tam pásek působí jako distraktor :) V tomhle případě by to podle mě chtělo cardigan sepnout spíš hned pod prsy. Jinak ty háčkované kytičky jsou úžasné :) Krásně to oživují!
ReplyDeleteA ten mrkvový koláč určitě po zkouškách vyzkouším :) V životě jsem ho neměla :D
Jo, to zní jako logické vysvětlení - díky! Koláč určitě zkus, je to strašně jednoduché a rychlé ;)
DeleteYou have really lovely brooches and the dress is so cute :) I love carrot cake too :) it's too bad that I'd like to drop off a few pounds before holidays -.-'
ReplyDeleteThank you!
DeleteAnd whaaat? From what I've seen of your pictures, you SO don't need to lose any weight!