2012/01/23

January and February are the months of… tote bags!



OK, I guess most of you are like “Wut?!?” - so let me explain.

Background info
Sometime in autumn, my friend Ketmara asked me to write a tutorial for her webzine. Of course I agreed, because I really like her mag (Poisoned Alice, only in Czech though: Poisoned Alice) and I thought it was quite an honor. She suggested I did a tote bag tutorial, because they’re relatively easy to make in different styles. As I already posted an article about sewing a basic tote on my previous blog, I decided to add a zipper (as many girls wear totes instead of regular handbags, therefore some anti-theft measure would come in handy). And as I mentioned, I was asked to make a variety of styles. So, I spent my Christmas break locked downstairs in the basement my atelier, sewing my butt off. I kept texting my friend with “Tomorrow! Just a few more! I promise” and the poor girl kept postponing the deadline (I was really sorry to cause her trouble though -.-). So, I ended up with 10 tote bags.

I know, it might sound kinda crazy to make so many totes and not being a factory and not even making them for sale. But I’m just this kind of person - instead of making a tote, a skirt, some jewellery, and some room decorations; I’d rather sew all the tote bags I have ideas for at once. Make all the skirts I have planned at once. Do everything that falls under the same category at once. Of course, there are some exceptions to this (I’d make both all totes and all clothes hangers at once, to have artistic variety! lol), but basically that’s it.
And of course, making one type of thing for several days or weeks clearly leads to this idea popping in my head: Let’s make monthly crafting/fashion themes! Naturally, it’s not like you won’t see anything but the same thing until it makes you sick, I’ll still post some unrelated things meanwhile. I really want to try this “monthly theme thing” though - and see if it works or not.

 The result
So, during Jan and Feb, I’ll post tutorials to make all the tote bags you can see in the picture, and I also played a bit when taking pics of the finished ones, so I hope you’ll like it.
Also, I’m thinking about making some “covers” for them in matching style - to make them easier to fold up in a neat small shape that doesn’t usurp all the space in your handbag.

Are you excited about this? I love fabric totes - much cooler than PVC shopping bags. I really hope you’ll get inspired and make your own versions too (you’re free to make a copy too, as you wish). If you do, please send me a picture or a link to your blog, I really wanna see them!
I’m not sure what to do with all of the tote bags though… I sent one as a Christmas gift, of course I’ll keep some, but there are still going to be several left over. Maybe I could use them as gifts in a future giveaway?

Yours truly
Vita




Leden a únor jsou měsíce tote bagů!

Erm, to jsme to počeštila, že… Ale „taška přes rameno“ je dost nepřesný překlad, takhle alespoň všechny víme, o čem mluvím. ^^
Jsem moc ráda, že vás ta navnazovací fotka tak zmátla. Nejednalo se totiž o látky, ale jak právě vidíte, o hotové produkty.
Ale vezměme to popořádku.
Někdy na podzim mě Ketmara poprosila o článek pro Poisoned Alice (webzin o lolita módě). Pochopitelně jsem souhlasila, protože PA čtu moc ráda a navíc to pro mě byla pocta. Navrhla, abych udělala návod na tote bag (měly jsme velký problém vymyslet něco, na co jsem zatím návod nedělala), protože je jednoduché ho upravovat podle různých stylů. Jelikož jsem už stejně ale návod na tote bag na starý lbog dávala, rozhodla jsem se přidat zip. Všimla jsem si totiž, že spousta holek nosí tote bagy místo kabelek, takže by se něco proti zlodějům a ztrácení hodilo. A jak už jsem zmínila, měla jsem za úkol udělat tašky v různých stylech. Takže jsem strávila celé vánoční prázdniny zamčená dole ve sklepení ve svém ateliéru a šila do rozpadnutí stroje. To jsme prokládala posíláním zpráv na FB v duchu „už to bude! už jen pár! slibujuuuuuu!“ a chudák Ketmara mi pořád posouvala uzávěrku (vážně mě ale mrzí, že jsem jí způsobila komplikace - tady vidíte, že ona fakt není na vině, když se třeba něco zpozdí). Ve výsledu jsem tedy skončila obsypaná nitěmi a odstřižky látek, společně se strojem sotva funící, ale s deseti tote bagy.

Já vím, zní naprosto šíleně ušít tolik tašek naráz, když nejsem fabrika a dokonce ani nejsou na prodej. Ale to jsem zkrátka já - místo toho, abych dělala různé věci na střídačku, prostě vyrobím všechno, co má stejný technologický postup, naráz. Maximálně třeba dělám jeden takový šicí maratón dohromady s nešicím (výroba šperků, doplňků do pokoje…) maratonem. Ale v zásadě dělám věci tímhle ujetým způsobem.
Což samozřejmě vedlo k myšlence měsíčních módně kutících témat. Samozřejmě to neznamená, že teď budete 6 týdnů koukat na tote bagy v tolika podobách, že se na ně stanete alergičtí (tedy spíš alergické). Pořád tu budou i s tématem nesouvisející posty, a navíc v březnu budu mít jinou obsesi. Každopádně chci tuhle věc zkusit, abych zjistila, jestli je to dobrý nebo špatný nápad.

 Výsledek
V průběhu ledna a února tedy postupně přidám návody na všechny tote bagy, které vidíte na fotce. Na ty, které mají návod v PA, jen v angličtině. Taky jsem si tentokrát trochu hrála při fotografování jednotlivých tašek, tak doufám, že se vám budou líbit. ^^
Také jsem přemýšlela o vyrobení různých poutek a obalů v ladícím designu, aby bylo snazší tote bagy transportovat v kabelce, aniž by vám sežraly veškerý její vnitřní prostor.

Těšíte se? Já osobně mám látkové tote bagy ráda - vypadají mnohem lépe než igelitky a taky tolik neřežou do dlaní. Doufám, že vás budou tyto návody inspirovat a vyrobíte svoje vlatsní verze, nebo klidně i repliky. Pokud ano, pošlete mi prosím, prosím fotky nebo odkaz na váš blog, abych se mohla podívat.
Moc ale nevím, co se všemi těmi taškami udělat… Jednu jsem poslala ve Vánoční víle jako dárek, samozřejmě si některé nechám, ale pořád jich několik zbude. Možná bych je mohla použít jako dárky v nějaké budoucí giveaway?

S láskou
Víta


10 comments:

  1. Jů! Ani nevím, který se mi líbí víc! Jsou úžasné :) Už se tedy těším na další číslo Poisoned Alice~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Děkuju <3

      Některé návody se prý už do časopisu nevešly, takže zbytek dám sem :)

      Delete
  2. A co je prodat do dobrých rukou? Ten s růžovýma lodičkama by se mi moc líbil... :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ten se mi zrovna strašně rozpil T___________T Ale zase k němu mám citový vztah, protože jsem si tak vyhrála s tím návrhem :)

      Delete
  3. Och já žeru ten první s písme...nikdy by mě nenapadlo že jdou udělat tak pěkné..tašky.. Si dobrá!

    ReplyDelete
  4. Už nějaký čas si chci ušít Tote Bag a tímhle článkem jsi mi to připoměla. XD Takže až se k tomu dostanu určitě si jeden dva ušiju a pak hodím výsledek na svůj blog. :) (a pak ti sem pošlu odkaz)

    ReplyDelete
    Replies
    1. To by bylo super, díky <3

      Delete
    2. Tak jsem si šila jedny šaty a ze zbývající látky ušila Tote Bag - v článku ho najdeš skoro až dole:
      http://megamisamaaiko.blog.cz/1202/novinky-v-satniku :)

      Delete
  5. Já jsem strašně nešikovná,abych si nějaký ušila, ale tote bagy miluju a nosím prakticky jenom je, protože pak už mám jenom baťoh a ten není moc estetický :-D Kdybych moc pěkně poprosila a ty měla čas, neudělala bys mi nějaký do fialova *_* ? A jinak ten článek dopadl nakonec v časopise moc hozky, už zítra se na to budeš moct mrknout :)

    Ketmara

    ReplyDelete